Geschiedenis De Cuyp

Op de plaats waar straks de nieuwe wijk De Cuyp komt, was vroeger een scheepshaven: de Oude Buyshaven. Deze eind 16e eeuwse haven is medio 19e eeuw gedempt, maar de contouren van de haven zijn nog altijd aanwezig in het huidige stadsbeeld.

image alt

Plan met knipoog naar oud park

Op 5 juli 1897 werd aan de oostkant van de oude havenmond een park geopend. Het Snouck van Loosenpark dankt haar naam aan Margaretha Maria Snouck van Loosen, die leefde van 23 juli 1807 tot 30 oktober 1885. In haar testament had deze adellijke dame de wens geuit tot het bouwen en onderhouden van arbeiderswoningen 'als de stad gronden wil afstaan'. Vanuit haar erfenis is daarop de bouw van het Snouck van Loosenpark bekostigt.

Nieuwbouwplan De Cuyp is een knipoog naar dit bijzondere park. Zo komt de parkachtige uitstraling terug doordat de huizen wat gedraaid staan op de kavels en door de hoge, groene hagen. De woningen zijn geïnspireerd op het beeldkwaliteitsplan en de bouwstijlen uit Enkhuizen. Dat zie je weer terug in witte kappen onder de daken, met houtwerk afgewerkte hoeken en rode dakpannen zoals van oudsher gebruikelijk is in Enkhuizen. Ook aan de fauna wordt gedacht, want er worden vleermuiskasten opgehangen. Het plan krijgt een exclusieve uitstraling en zit – letterlijk – op een stukje Nederlandse geschiedenis aan de Zuiderzee. Voel jij je al helemaal thuis in deze parkachtige omgeving op loopafstand van het station met de haven om de hoek?

Bekijk de woningen
image alt

Groei eind 16e eeuw

Maar de geschiedenis gaat verder terug, de oudste kaart van de stad dateert zelfs van rond het jaar 1560. In deze tijd heeft Enkhuizen nog haar middeleeuwse omvang en de locatie van de Cuyp was een uitgestrekt veenweidegebied met veel sloten. Eind 16e eeuw begon Enkhuizen te groeien.

De Nieuwe Haven werd aangelegd en in haar verlengde werd vervolgens de Oude Buyshaven uitgegraven. Het gebied waar de stad uitbreidde, werd geschikt gemaakt voor bewoning. Om te zorgen dat de woonwijk niet onder water kwam te staan bij vloed, werd het gebied opgehoogd.

image alt

Bodemschatten

In deze oude havenmond uit circa 1600 wordt in 2020 archeologisch onderzoek gedaan. Met de sloop van de huidige bebouwing, waaronder een technische school uit 1950, is dat een goed moment om het onderzoek te starten. Niet dat ze verwachten heuse schatten aan te treffen, maar wel materiaal die veel belangrijke informatie over de scheepvaart in die tijd verschaft.

Voor, tijdens en na het archeologisch onderzoek is het voor belangstellenden verboden het terrein op te gaan. Benieuwd wat er wordt aangetroffen? Al het materiaal van archeologische waarde, wordt gepubliceerd op de website van Archeologie West-Friesland.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op
Woning kopen In De Cuyp? Zo werkt het!